Думата кърлинг – curling („извивам се, навивам се, въртя се”), се появява за пръв път напечатана през 1620 година в Пърт в пролога и стиховете на поема от Хенри Адамсън (Henry Adamson). Произлиза от шотландския глагол “curr”, който описва ниско ръмжене (откъдето и английският глагол “purr”). Играта е била и все още е популярна в Шотландия като „стържещата игра” (roaring game), заради звука, който камъните издават, докато се плъзгат по замръзналите капчици вода по игралната повърхност. Името на играта не означава движението на камъните, въпреки че днес за камък, който се отклонява от траектория по права линия се казва, че се извива или върти.

Счита се, че кърлингът е измислен в късно-средновековна Шотландия – първото писмено сведение за състезание по хвърляне на камъни върху лед е в архивите на абатство „Пеизли” (Paisley Abbey) в Ренфрю от февруари 1541 година. Две картини на Питър Брюгел (Pieter Bruegel) от 1565 година изобразяват холандски селяни, играещи кърлинг – Шотландия и страните от равнинния регион край Северно море (дн. Белгия, Холандия и Люксембург) имат добри търговски взаимоотношения и междукултурен обмен през този период, което личи и от историята на голфа. Но кърлингът съществува в Шотландия още в първите години на XVI век, за което свидетелства камък за кърлинг, гравиран с датата 1511 година, открит заедно с още един, носещ датата 1551 година, при пресушаването на езерцето Понд в Дънблейн, Шотландия.

В ранната история на кърлинга камъните са просто с плоско дъно, оформено от речната вода, като понякога са изрязвани и оформяни. Хвърлящият има много малко контрол върху камъка и разчита повече на късмет, отколкото на умение и стратегия, за да спечели, за разлика от днес.

Кърлингът на открито е много популярен в Шотландия между XVI и XIX век, тъй като климатичните условия осигуряват добър лед всяка зима.

Клуб по кърлинг „Килсит” (Kilsyth Curling Club) претендира за първия клуб в света, основан официално през 1716 година и съществуващ и днес. „Килсит” претендира и за най-старото построено за кърлинг езеро в света – езерото в Колциум. То представлява малък бент, образуващ плитък басейн с размери 100 на 250 метра, и днес рядко е в състояние за кърлинг, поради все по-топлите зими.

В Шотландия, в Пърт се намира международният ръководен орган на спорта Световната федерация по кърлинг (World Curling Federation), започнала като комитет на Кралския каледонски клуб по кърлинг (Royal Caledonian Curling Club) – алма матер на кърлинг-клубовете.

Днес играта е най-добре установена в Канада, където я занасят шотландски емигранти. Най-старият активен атлетически клуб изобщо в северна Америка – Кралският монреалски клуб по кърлинг (Royal Montreal Curling Club), е основан през 1807 година, а първият кърлинг-клуб в САЩ започва дейността си през 1830 година. Играта е представена на Швейцария и Швеция пак от шотландци преди края на XIX век. В наши дни кърлинг се играе из цяла Европа и се е разпространил до Япония, Австралия, Нова Зеландия и дори до Народната република на Китай и до Корея.

Първият световен шампионат по кърлинг, познат като Шотландска купа (Scotch Cup), e ограничен само за мъже и се провежда във Фалкърк и Единбург, Шотландия през 1959 година. Първата световна титла е спечелена от канадският отбор от град Реджина в провинция Саскачеван (Regina, Saskatchewan) с капитан Ърни Ричардсън (Ernie Richardson).

Кърлингът е официален олимпийски спорт от Зимните олимпийски игри през 1998 година. През февруари 2006 година Международният олимпийски комитет решава със задна дата да зачете състезанието по кърлинг от Зимните олимпийски игри през 1924 година като официално събитие, а не само като демонстрация. И така първите олимпийски медали по кърлинг, който по това време се е играе на открито, са раздадени на Олимпиадата през 1924 година – златен медал за Великобритания и Ирландия, два сребърни за Швеция и бронзов за Франция.